Θεατροπαιδαγωγικά Προγράμματα
Σχεδιάζουμε και υλοποιούμε θεατροπαιδαγωγικά προγράμματα τα οποία δημιουργούν ανοιχτούς και ασφαλείς χώρους στις σχολικές κοινότητες με θεματολογίες που επεξεργάζονται κοινωνικά ζητήματα τα οποία ταλανίζουν την κοινωνία μας. Τα αναδυόμενα προγράμματα και οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται υποστηρίζουν την ενίσχυση των δεξιοτήτων του 21ου αιώνα (κριτική σκέψη, επικοινωνία, συνεργασία, δημιουργικότητα, παραγωγική μάθηση μέσω των τεχνών).
Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα: "Η Μεγάλη Απόφαση" βασισμένο στο βιβλίο της Κατερίνας Παπαποστόλου "Η Μεγάλη Επιστροφή".
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ |
Έτος δημιουργίας: 2022 Τομέας: Θεατροπαιδαγωγικό Πρόγραμμα Project Status: Ολοκληρώθηκε Θεματολογία: Δικαιώματα των ζώων Δραστηριότητες: Εφαρμοσμένο δράμα, αυτοσχεδιασμός, μουσική, κίνηση, εικαστικά, δημιουργική γραφή |
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ |
Τοποθεσία υλοποίησης: Σχολικές μονάδες, ιδιωτικοί χώροι |
«Ξαφνικά, η Βασίλισσα Διοδώρα για κάποιον ανεξήγητο λόγο αποφάσισε να εξορίσει όλα τα Ζώα, από το Παλάτι των Ονείρων, στο Δάσος. Η νέα τους κατοικία μετονομάστηκε σε Δάσος των Ευχών καθώς όλοι μέσα τους είχαν την ευχή να επιστρέψουν κάποτε, πίσω στο παλάτι. Μια μέρα, η εξόριστη, σοφή, γιαγιά Πολυφήμη, είχε ένα όραμα και η προφητεία έλεγε ότι θα γεννηθεί σύντομα ένας σκύλος που θα αλλάξει τον Κόσμο, θα βοηθήσει όλα τα ζώα να επιστρέψουν σπίτι τους και θα τα οδηγήσει μαζί με τη Μωβ Νεράιδα στο Νέο Σχολείο, όπου θα μάθουν όλοι απ’ την αρχή, να σέβονται τη φύση και όλα τα πλάσματά της! Εκείνη τη νύχτα γεννήθηκε η Διώνη… η οποία φυγαδεύτηκε. Μωρό ακόμα, βρέθηκε στην πόλη μόνη της, υπό τις απειλές του Πράσινου Δράκου ο οποίος την κυνηγούσε και μετά από μια μάχη μαζί του, την βρήκε η Μωβ Νεράιδα, ταλαιπωρημένη και φοβισμένη. Η Μωβ Νεράιδα όμως, έγινε η μητέρα της…
Τα χρόνια πέρασαν, η Διώνη μεγάλωνε σε ένα περιβάλλον, στοργής και φροντίδας. Ώσπου έφτασε η ώρα! Η Διώνη νιώθει έτοιμη, να επιστρέψει, στο Δάσος των Ευχών και να πάρει μαζί της όλα τα ζώα για τη Μεγάλη Επιστροφή στο Παλάτι των Ονείρων ώστε να δημιουργήσει το Νέο Σχολείο. Όμως τα εμπόδια συνεχίζονται... Για να δούμε, θα τα καταφέρει;
Πρέπει όλοι μαζί να πάρουμε την Μεγάλη Απόφαση…
Μέσα από το εφαρμοσμένο δράμα, τον αυτοσχεδιασμό, τη μουσική, την κίνηση, τα εικαστικά, τη δημιουργική γραφή, τα παιδιά γίνονται κάτοικοι του Δάσους των Ευχών και μέσα από το γέλιο και την συγκίνηση αγγίζουν πολύτιμες αξίες, όπως εκείνες της αγάπης, της φιλίας, του κόπου, της αλληλοβοήθειας, της αποδοχής, του σεβασμού στο διαφορετικό…»
Ποια η ανάγκη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος αφιερωμένο στη συμβίωση ανθρώπου και ζώων;
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα επικεντρώνεται στην ομαλή συμβίωση μεταξύ ανθρώπου και ζώων δημιουργώντας στα εμπλεκόμενα άτομα μια αίσθηση συμπόνιας, δικαιοσύνης και σεβασμού για την αξία όλων των όντων. Επιπλέον, η συγκεκριμένη θεματολογία υποστηρίζει τη διδαχή περιπτώσεων γύρω από την κακοποίηση των ζώων με την παράλληλη ανάπτυξη των γνώσεων και των αξιών σχετικά με την ανθρώπινη εμπλοκή στις ζωές των ζώων. Ακόμη περισσότερο, διδάσκει στα παιδιά πώς να αποδέχονται και να εκπληρώνουν τις ευθύνες τους όχι μόνο ως προς τα ζώα συντροφιάς, αλλά και σε όλες τις μορφές ζωής. Θα πρέπει να τονιστεί πως οι μαθητές/τριες που δείχνουν σεβασμό για τους άλλους/ες/α και εμπλέκονται σε θετικές αλληλεπιδράσεις και των οποίων οι στάσεις σεβασμού αναγνωρίζονται και ανταμείβονται, είναι πιο πιθανό να συνεχίσουν να επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά στην καθημερινότητά τους.
Γενικές Πληροφορίες Προγράμματος
Το πρόγραμμα είναι βασισμένο στο βιβλίο "η Μεγάλη Επιστροφή - το βασίλειο των ακηδεμόνευτων ζώων" της Κατερίνας Παπαποστόλου. Για να δείτε το βιβλίο πατήστε εδώ.
Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε δωρεάν σε δημοτικά σχολεία της Αττικής με την υποστήριξη της Purina.
Δείτε εδώ την αναφορά του προγράμματος.
Συντελεστές
Σχεδιασμός: Φιλία Κανελλοπούλου
Ηθοποιοί/Εμψυχωτές: Αριστείδης Βέβης, Δήμητρα Δρακοπούλου, Φιλία Κανελλοπούλου, Ζωή Κουσάνα, Βαρβάρα Ραμπαούνη
Πρωτότυπη μουσική: Από το βιβλίο «Η Μεγάλη Επιστροφή, Το βασίλειο των ακηδεμόνευτων Ζώων» της Κατερίνας Παπαποστόλου
Παραγωγή / Ενδυματολογία - Σκηνικά: Πολύχρωμες Νομάδες, η Τέχνη της Συμπερίληψης ΑΜΚΕ
Δικτύωση: Παναγιώτης Παπακωνσταντίνου